دیود (Diode)
دیود (Diode)
دیود یا یکسوساز قطعه ای است که از مواد مختلف تهیه می شود ولی از دو ماده ی سیلیسیم و ژرمانیم بیشترین تولید را دارد.
کار اصلی دیود:
این است که اگر از سمت درست (آند) به آن ولتاژ دهید اجازه عبور آن را می دهد ولی از سمت دیگر نه،در واقع دیود یک یکسوساز هست.
دیود یکی از پرکاربرترین قطعات الکترونیکی هست که به وفور در صنعت برق و الکتورنیک کاربرد دارد.دیود های دارای دو پایه آند و کاتد هستند که از سمت آند اجازه عبور و از سمت کاتد اجازه ی عبور ولتاژ را نمی دهد.
اگر چهار دیود را به صورت درست در کنار هم قرار دهیم میتوان یک پل دیود را ایجاد کرد ، که کار ان تبدیل ولتاژ AC به DC هست.
معروف ترین دیود ها عبارتند از:1N4007 -1N4148 – UF5408
در تصویر بالا شکل ظاهری و شماتیک آن را میبینید،علامت خط روی دیود نشان دهنده پایه ی منفی یا همان کاتد هست.
هنگام قرار گیری دیود بر روی برد باید مواظب این خط باشید تا به صورت اشتباه روی برد قرار نگیرد چون اجازه ی عبور ولتاژ را نمیدهد و در صورتی که ولتاژ از حد آستانه تحمل آن دیود بگذرد باعث سوختن آن می شود.
به لحاظ الکتریکی، یک دیود، هنگامی جریان را از خود میگذراند که با برقرار کردن ولتاژ (بایاس کردن) در جهت درست (+ به آنُد و – به کاتُد که به آن بایاس مستقیم گفته می شود) آن را آمادهٔ کار کنید.
مقدار ولتاژی که باعث میشود تا دیود شروع به رسانش جریان الکتریکی نماید، ولتاژ آستانه یا (threshold voltage) نامیده میشود که چیزی حدود ۰٫۶ تا ۰٫۷ ولت (برای دیودهای سیلیکون) و ۰٫۲ تا ۰٫۳ ولت (برای دیود ژرمانیوم) میباشد. امّا هنگامی که ولتاژ معکوس به دیود متّصل شود، (+ به کاتُد و – به آنُد که به آن بایاس معکوس می گویند) جریانی از آن، نمیگذرد؛ مگر جریان بسیار کمی که به «جریان نشتی» معروف است و در حدود چند میکروآمپر یا حتّی کمتر میباشد.
این مقدار جریان معمولاً در اغلب مدارهای الکترونیکی قابل چشم پوشی است و تأثیری در رفتار سایر المان های مدار نمیگذارد. هرچه جنس بلور بهکاررفته در ساخت دیود، به لحاظ ساختار، منظّمتر باشد، دیودْ مرغوبتر و جریان نشتی، کمتر خواهد بود.
مقدار جریان نشتی در دیودهای با فنّاوری جدید، عملاً به صفر میگراید. امّا نکتۀ مهم آنکه تمام دیودها یک آستانه برای بیشینهٔ ولتاژ معکوس دارند که اگر ولتاژ معکوس، بیش از آن شود، دیود میسوزد (بلور ذوب میشود) و جریان را در جهت معکوس نیز میگذراند. به این ولتاژ آستانه، «ولتاژ شکست» گفته میشود.(منبع ویکی پدیا فارسی)
تست سلامت دیود (Diode):
برای تست سلامت دیود بهتر از آن را از روی برد بیرون آورده و بیرون از برد تست شود.برای تست مولتی متر را بر روی تست بوق ( بازر ) گذاشته و پراب مثبت مولتی متر را روی سمت آند دیود گذاشته و پراب منفی را روی سمت کاتد دیود،در این حال باید بوق به صدا در آید ؛
سپس پراب ها را بر عکس گذاشته و باید صدای بوق را نشنویم در غیر این صورت دیود خراب است.همچنین میتوان از تست دیود(در صورتی که مولتی متر دارای تست دیود باشد) نیز استفاده کرد.
اولین دیدگاه را ثبت کنید